top of page

Wat is TA?

TA staat voor Transactionele Analyse en het is een psychologische theorie over ontwikkeling, communicatie en gedrag binnen een persoon en tussen individuen of groepen.

Waarom werk ik met TA?

De aantrekkelijkheid van TA zit voor mij in de eenvoud en begrijpelijkheid van het theoretisch kader zonder dat ik de complexiteit van gedrag, communicatie en ontwikkeling tekort doe.

'Simpel & begrijpelijk én toepasbaar bij complexiteit'

TA is in basis heel simpel en toch kun je er ingewikkelde dingen mee uitwerken, zoals waarom je zo heftig reageert op je nieuwe baas, het zo ingewikkeld vind om zelf besluiten te nemen of steeds weer op zoek gaat naar erkenning en waardering van een leidinggevende.

Uitgangspunten TA

  • Ik ben oké/Jij bent oké

  • Iedereen kan denken

  • Veranderen is mogelijk

De dramadriehoek is een van de modellen uit de TA. In interactie met een ander schiet je soms ongemerkt in bijvoorbeeld een Reddersrol. Nog voor iemand om hulp gevraagd heeft ben je al aan het helpen en soms wordt dat helemaal niet gewaardeerd of laat de ander zich nog veel meer 'helpen' dan jouw bedoeling was.

Samen kunnen we ontrafelen wat deze rol zo logisch of aantrekkelijk voor je maakt.

Bron afbeelding: TA Academie

Het model van de Integrerende Volwassene is een uitwerking van het OVK-model (Ouder-Volwassene-Kind). Dit is een basismodel binnen TA. Heel helpend als je bijvoorbeeld probeert te achterhalen wat je zou kunnen doen om wél dat gesprek over je wensen te voeren bij HR!

Bron afbeelding: heb ik helaas niet kunnen achterhalen. Neem contact met me op als je de rechten bezit.

bottom of page