top of page
 • Foto van schrijverGwen van der Weg

Burn-out: tips om je balans te herstellen

Bijgewerkt op: 10 feb. 2019


Burn-out... Opeens was het zo ver... Althans zo leek het toen het gebeurde.


Natuurlijk waren er zat tekenen dat ik op het randje hing van volslagen overbelast zijn. Ik was vreselijk moe, om de haverklap snipverkouden of met een halve griep uitgeschakeld en alles voelde zo ingewikkeld. Vreselijk!

En toch...toen dat draadje opeens knapte, bleek het nog veel erger te kunnen. Ik kon werkelijk niks meer! Ik lag wezenloos op de bank en kon eindeloos in het niks staren. Ik huilde veel en had geen idee hoe ik hier ooit weer uit kon komen... En toch is het me gelukt.


Sindsdien heb ik heel veel mensen gesproken die een burn-out hebben gehad, nog net op tijd van het randje weggeschuifeld zijn of er middenin zaten. Dat alles bij elkaar zorgt voor onderstaande tips. Doe er je voordeel mee!

 


 

Tips

 1. Ga regelmatig 5 minuten op de wc zitten!

 2. Aanvaard hulp en houd je leven simpel.

 3. Ga buiten een wandelingetje maken, al is het maar 5 minuten!

 4. Zorg voor jezelf alsof je ziek bent! Dat ben je namelijk.

 5. Kies bewust. Je kunt niet alles dat je vroeger kon. Beslis wat jou goed doet, energie geeft en beperk stress.

 6. Je mag leuke dingen doen tijdens je ziektewet. Als het jouw herstel bevordert, mag het!

 7. Ga af en toe een kop koffie drinken met iemand (en ga dan weer naar huis, want waarschijnlijk ben je dan heel moe)

 8. Je hersens lijken gekookt te zijn en onder stroom te hebben gestaan. Ze werken niet zo best de komende tijd. Daar mag je rekening mee houden met lijstjes etc.

 9. Neem na elk ding dat je doet even pauze (en beslis dan pas of je het volgende ook gaat doen!).

 10. Neem hier de tijd voor. De weg terug kun je niet even tussendoor doen.

 11. Ben je graag creatief bezig en lukt dat nu niet: zoek iets dat enorm simpel is. In mijn geval was dat een kleurboek of lukraak lapjes op een stuk katoen stikken.


De toelichting op punt 1:

Dit is de tip die ik altijd geef. Op de wc kun je namelijk even onbespied en in alle rust voelen hoe het met je is. Superbelangrijk...tijdens je reïntegratie-uren, een bezoek aan vrienden/ouders/etc., op een feestje, tijdens het winkelen,...

Vervolgens kun je beslissen wat jij nodig hebt...blijven, naar huis, iets afmaken en dan naar huis, nog iets langer blijven zitten tot je het wel weet ;)


Dit zijn de praktische zaken. Mijn volgende blog over burn-out gaat over het aanpakken van de reden dat je dit nu leest.


Comments


bottom of page