top of page
  • Foto van schrijverGwen van der Weg

Even is de professional in jou ver te zoeken... De uitdaging van professionele ontwikkeling en persoonlijke groei

Geraakt worden tijdens je werk… Het gebeurt ons allemaal van tijd tot tijd en kan je vreselijk in de weg zitten. En dan bedoel ik niet de tranen die je in de ogen schieten als je collega iets naars is overkomen. Ik doel op momenten dat het je niet lukt je professionele rol zo uit te voeren als je zou willen, doordat iets in de persoon of de situatie je terugtrekt naar iets ouds. Iets van jezelf waardoor je even niet meer lekker kunt denken, voelen en doen in het hier en nu.

Die collega raakt iets in me. Als hij alleen al binnenkomt...
Als zij begint te vertellen dan lijken mijn oren als vanzelf dicht te gaan
De manier waarop mijn baas dat aanpakt; ik voel mijn hartslag meteen versnellen

Bekend?

Misschien niet de concrete voorbeelden van hierboven, maar we hebben allemaal mensen en momenten waarop we 'erg sterk' reageren. Sterker dan objectief te verklaren is. Dit gebeurt ons echt allemaal. Wat helpt is je eigen verhaal en thema's (leren) kennen én hoe je daarop reageert. Het begint allemaal met je bewust worden, pas daarna komen er andere opties beschikbaar. Ligt het altijd aan jezelf? Zeker niet, maar jij bent wel de enige met wie je altijd in gesprek kunt. Professionele groei begint soms met persoonlijke ontwikkeling.


De tip waar je meteen iets aan hebt:

Zorg dat je heel duidelijk contact maakt met het hier en nu. Rustig doorademen, grond onder je voeten voelen, bewust contact maken met wie je vandaag de dag bent. Zeg bijvoorbeeld in jezelf: het is vandaag ....(datum), ik ben ... jaar oud en ik ben nu ....(plek waar je bent).

 


Soms kun je je de haren wel uit je hoofd trekken van frustratie

Het vervolg

Bewustwording vergroten op wat er eigenlijk gebeurde: aan wie of aan wat deed het je zo denken? Kun je loskoppelen wat er bij het hier & nu hoort en wat er bij het toen & daar hoort. Op welk moment gebeurde dat?

Je kunt hieraan merken dat dit gebeurd is:

  • Gevoel/gedachten die groter zijn dan ‘logisch’ is (voor anderen) in de situatie.

  • Het blijft door je hoofd of je gevoel echoën.

 

Scheiden wat er bij hier&nu en toen&daar hoort: zodat duidelijk wordt welke overtuigingen, (In TA termen: stickers) je op iemand of iets hebt geplakt. Beschrijf de persoon/situatie eens die je in het nu voor je hebt. Welke aannames doe je? Waarvan ben je overtuigd zonder dat daar ‘bewijs’ voor is? Waar hoort dat eigenlijk bij? Of bij wie?

 

Het helpt om dit niet alleen te doen. Je kunt je eigen blinde vlekken namelijk niet goed zien. Zoek een collega of een vriend(in) die je vertrouwt, die goed kan waarnemen wat jij doet/zegt en die vragen stelt in plaats van advies te geven. Of neem contact op met een professional.

Comments


bottom of page